10 d´Abril Gran Reserva Masia les Forques. Més de 100 mesos de...

10 d´Abril Gran Reserva Masia les Forques. Més de 100 mesos de criança

2528
0
SHARE
Parla´m , explica´m, fes-me saber què has fet tot aquest temps , veig que has evolucionat molt, no ets el mateix de fa tres anys ,ni de fa cinc , ni de nou.

Ara portes dintre tota la saviesa adquirida , ets més complex i enriquidor, em pots explicar coses molt més interessants que abans, podem seure a taula i estar tota la tarda parlant tu i jo de les experiències, de les vivències , dels detalls…. Sí, és veritat, no tens la jovialitat d´alguns, has madurat i això m´agrada, però alhora mantens aquella frescor, espurna i alegria que recordo i que esperava trobar. Estic content , sí, me n’ alegro d´haver-te retrobat, ha estat una tarda increïble, llarga, divertida, plena d´experiències i molt interessant, espero que ens tornem a veure, sé que passarà i sé també que quan ho fem, hauràs tornat a canviar.

Quan tastes per primer cop el Masia les Forques, interiorment reprodueixes aquesta experiència, és la mateixa que quan et retrobes amb algú que no veus des de fa anys i vols saber què ha fet tot aquest temps, quines experiències ha viscut i com ha evolucionat la seva vida. El Celler 10 d´Abril, nom en commemoració al dia de naixement del fill d’en Jaume, autor dels caves i vins de la bodega, ha sabut esperar i ha tret aquest cava de més de 100 mesos de criança que és el germà gran dels altres de 20 i 40 mesos que també elabora.

Aquesta vegada tenim un cava que està a l´alçada dels grans escumosos, no estem parlant d´un cava lleuger, apte per aperitius, per fer una copa fàcil… no, no, estem parlant de cos però també de frescor, d´estructura però també d´elegància, de contundència però també d´harmonia. Perquè 100 mesos són molts mesos de paciència, de soledat, d´espera, de tranquil·litat , d´obscuritat, de silenci…. que fa que ,molt poc a poc, mes darrera mes, any darrera any, es vagi gestant aquesta simfonia d´aromes , textura i color que culmina en un producte on no parem de trobar coses diferents a mida que l´anem tastant.

És un cava per prendre de diferents maneres i és molt important de posar-ne tots els sentits i escoltar-lo perquè ens explicarà aquesta llarga vida que ha viscut pacientment, esperant que arribi el gran dia de ser obert i tastat amb tota l´atenció i expectació que li podem dedicar. És un cava per acompanyar grans plats, contundents, saborosos , que tinguin també un llarg procés d´elaboració, carns al forn fetes amb calma amb el seu propi suc , canelons amb tòfona, inclós un panettone fet a la manera tradicional que comporta un procés d´elaboració de 5 dies.

I aquí sí, aquest és un cava perfectament substitutiu d´un licor, brandy, whisky, etc… de sobretaula. Te´l poses a la copa, per suposat que no sigui tipus flauta sinó més ampla, per exemple, la copa que faríem servir per vi blanc estaria bé, mirem el seu color daurat pel pas del temps, apreciem la seva bombolla finíssima i l´olorem, ens quedem meravellats de la complexitat d´aromes que trobem, el tastem i descobrim que darrera de la seva maduresa hi ha una frescor latent, el deixem reposar i durant molt de temps , l´olorem i el tastem, l´olorem i el tastem… i cada cop que ho fem ens explica una cosa i una altra i una altra.

Retrobat amic, estic segur que ens tornarem a veure.

Més informació: http:// http://www.10dabril.com

Per als més tècnics:

  • Nom: Masia les Forques
  • Elaborador: Cavas 10 d´Abril
  • Anyada: 2007
  • Zona: D.O. Cava
  • Color: Daurat
  • Varietat: 100% Xarel-lo
  • Elaboració: Vinyes centenàries, collides a mà, baixa producció. Al celler es fa selecció manual del raïm, s´extreu només el most flor, fermentació a baixa temperatura ( 13ºC-14ºC) i posterior maceració de 12 dies amb les lies fines , segona fermentació en ampolla amb selecció de llevats , a partir dels 50 mesos de criança es fan petites sacsejades manuals ampolla per ampolla per a integrar les mares i potenciar les aromes terciàries ( mètode Pontiac).
  • Color: Groc palla, reflexes daurats i bombolla molt ben integrada
  • Aroma: Fruita madura, vainilla, torrats, fons balsàmic i fumats.
  • Tast:Entrada molt fina i elegant, evolució agradable on retrobem la vainilla, fruita madura, torrats i tòfona. Final llarg i complex.
  • Preu aprox. 13 €

Oscar Huerta. Sommelier 

 

LEAVE A REPLY