Agost, mes de festes majors

Agost, mes de festes majors

1408
0
SHARE
Més de 90 municipis celebren aquests dies la seva festa major, això sense comptar alguns barris que també aprofiten aquests dates al centre de l’estiu per celebrar la seva.

Així, a partir del 14 d’agost tenim un munt de llocs a on anar a passar una bona estona, però com està clar que el do de l’obiqüitat encara no el tenim, us n’hem fet un petit recull de les tres que per a nosaltres, per diferents raons, són més significatives.

A Tarragona, l’aigua omplirà com és tradició els carrers i places de la ciutat amb la seva festa de Sant Magí des del 14 fins al 19 d’agost. La veneració de Sant Magí, l’ermità que fa brollar l’aigua en el moment més caloròs de l’any, ve d’antic, en concret des del S.XIII, però no fou fins al segle XIX quan esdevingué copatró arran dels fets de la Guerra del Francès. La tradició explica que va apagar fins a 3 cops la flama amb la que els francesos pretenien fer explotar la part de la muralla on hi ha la seva capella.

A part de la popular Revetlla Remullada (amb els seus elements característics, la Síndria, el Carro, el Cantir i la Petxina), aquest any també hi haurà la Petita Remullada per als menors de 12 anys que tindrà lloc el divendres 18 a les 12.00 del matí a la Plaça del Rei. El dia 19, el plat fort de la festa, a la Plaça de les Cols a partir de les 12.00 amb la tradicional Diada Castellera amb la participació de les quatre colles. Podeu trobar tota la informació del programa de les festes a http://www.tarragona.cat/cultura/festes-i-cultura-popular/sant-magi

A Barcelona, les festes de Gràcia. Quan us parlen de Gràcia no us ve al cap la imatge de la Colometa ballant el ball del fanalet?, a mi sí, bé, aquesta i la de les Teresines S.A amb la seva economia submergida fent diversos guarniments per a la festa de Gràcia i decorar així el seu carrer Verdi. Gràcia és encara avui dia un dels barris amb més esperit de barri a Barcelona, malgrat que durant aquests dies de festa, molts dels veïns reneguen de quedar-s’hi , envaïts per la popularitat que ha assolit la seva festa major. El tret de sortida de les festes, “el toc d’inici”, serà el dilluns 14 a les 18.00 hores i el pregó a les 19.00 hores a la Plaça de la Vila a càrrec de l’Agnès Busquets, coneguda per les seves interpretacions a Polònia i Crackòvia, i en Roger de Gràcia, periodista i presentador de ràdio i televisió.

Si no us agrada que us trepitgin, no poder-vos pràcticament moure o haver d’anar a cops de colze per accedir a les barres de begudes que s’instal.len als carrers, no hi aneu, però doneu-vos almenys un tomb pels seus carrers; els veïns els decoren amb gran il.lusió i imaginació per tal de proclamars-se campions del concurs. Guanyarà Verdi? Progrés?Llibertat? Joan Blanques?S’admeten apostes!

Podeu consultar tot el programa de les festes a http://www.festamajordegracia.cat/ i si voleu us podeu baixar fins i tot l’app que han creat. Jo en sé d’un que li faltarà temps per fer-ho!

I si no en teniu prou de festes majors, encara podeu anar també a la del barri de Sants, el gran rival de Gràcia. A Sants les festes comencen el dia 19 i s’allarguen fins el 27. Han creat una web on podeu consultar els diversos actes distribuiïts per carrers a https://www.festamajordesants.net/

Les grans novetats d’aquest any vindran de la Festa Major Alternativa que organitza l’Assemblea del barri de Sants i que es distribuirà en 3 espais diferenciats, el carrer Muntadas, el carrer Violant d’Hongria i el Calaix de la Vergona (al costat de Can Vies).

El pregó anirà a càrrec de Joan Manel V.Parisi, llicenciat en història i professor de llengua catalana.

I si tot això de les festes majors no us fa ni fred ni calor, doncs relaxeu-vos i divertiu-vos senzillament sense fer res que també és una bona manera de passar aquests dies de calor.

LEAVE A REPLY