Barcelona, monopoly de carrers

Barcelona, monopoly de carrers

1887
0
SHARE
Heu jugat mai al Monopoly? Segur que sí, que qui més qui menys hi ha jugat alguna vegade.

Jo, com a filla única que era perseguia amb insistència als meus pares, tiets i cosins per jugar-hi quan aquests venien a casa. Normalment ho aconseguia, amb la sola excepció del meu pare que el considerava un joc ximple, basat en el fet d’acumular propietats i diners i tot plegat, molt poc ètic per un joc infantil.

Avui no és que pretengui parlar-vos ni molt menys del Monopoly, si no que m’ha vingut a la memòria gràcies a que el meu company, que no és de Barcelona, em preguntava si sabia qui era el Pau Clarís que dóna nom al carrer. Arrel d’això m’he enrecordat de que el Monopoly que jo tenia, portava com a noms de carrers antigues nomenclatures que avui han estat substituïdes per unes altres.

Així, recordo perfectament que hi apareixia el nom d’Infanta Carlota, actualment Avinguda Josep Tarradellas. És més, jo encara algun cop sento a la meva mare o a la meva tia parlar d’Infanta Carlota en lloc d’Avinguda Tarradellas, cosa que treia de polleguera al meu pare.

Realment és curiós com tot evoluciona. Els noms dels carrers de Barcelona com els de tantes moltes altres ciutats han anat canviant amb els anys, depenent la major part de vegades del color de qui governa. Sens dubte, el cas més aberrant es produí durant la Dictadura Franquista, quan els vencedors van intentar esborrar qualsevol record de l’època republicana.

Durant la Guerra Civil més de 70 carrers van canviar el seu nom, bé per pressió popular com és el cas del carrer Miquel Pedrola de la Barceloneta, que va agafar el nom d’un milicià del POUM mort al front d’Aragó o bé, per la decisió de faccions polítiques com és el cas de l’Avinguda Meridiana que va agafar el nom d’Avinguda de l’URSS.

Amb l’arribada de la Dictadura, tots aquests noms van desaparèixer i es va tornar als noms d’abans de la República o es van batejar de nou amb noms que es consideraven més apropiats als “valors nacionals”. Així, la Diagonal, que es va passar a denominar Avinguda del Generalísimo o la Gran Via que es va anomenar Avenida de José Antonio Primo de Rivera, la Plaça Francesc Macià era la Plaza de Calvo Sotelo (no confondre amb el que fou president d’Espanya per un breu periode de temps, durant la investidura del qual tingué lloc l’intent de cop d’estat del 23F). Si ens aturem a pensar en aquesta plaça, veurem que probablement és una de les que més canvis de nom ha tingut, ja que durant la República dugué el nom de Alcalá Zamora, el primer president de la República; amb la Guerra Civil prengué el nom de Plaça dels Germans Badia, membres d’Estat Català assassinats pels pistolers de la FAI l’any 36, després Calvo Sotelo i ara, Francesc Macià (però en canvi, el bust del President Macià el trobem a la Plaça Catalunya).

Un altre cas ben curiós el trobem al Poble Sec, en el carrer Poeta Cabanyes, que porta aquest nom en honor del poeta vilanoví, Manuel de Cabanyes i que el règim franquista va considerar més apropiat que no pas el veritable personatge que donava nom realment al carrer, que era el militar Francesc Cabanyes membre dels “miquelets” que va lluitar i vèncer les tropes castellanes a la batalla de Montjuïc el 1641.

Jesús Portavella, autor del diccionari Nomeclator explica molt bé en el seu llibre com molts cops els noms dels carrers han estat fruit d’errors o tresgiversacions fetes per desconeixement o per manca de voluntat d’informació, com és cas del carrer Calvet, que tothom pensa que és en honor del poeta, quan en realitat portava el nom de la propietària dels terrenys on es va fer el carrer. No podem oblidar que Barcelona es va anar formant de l’annexió de diversos districtes eixamplant-se de la Barcelona formada entre muralles.

Per saber-ne més sobre la historia dels carrers i places de Barcelona, podeu consultar el diccionari Nomenclator de Jesús Portabella, el qual, ha dedicat molts anys a documentar-se i escriure’l i també podeu consultar el nomenclátor de la web de l’Ajuntament de Barcelona http://www.bcn.cat/nomenclator on hi trobareu informació i dades curioses.

LEAVE A REPLY