Black Friday

Black Friday

2913
0
SHARE
I s’acosta el Black Friday. Demà és el dia D’Acció de Gràcies als Estats Units, una de les celebracions més conegudes, si no la que més, d’aquest país.

Incomptables escenes de pel.lícules ens venen a la memòria sobre aquest dia. Les famílies reunides al voltant d’una taula devorant inmensos galls dindis acompanyats de puré de patates, verdures i salsa de nabius i, el dia següent per digerir el dinar, acabar d’engollir-se les darreres converses familiars…arriba el Black Friday.

black-friday

He de reconèixer que el primer cop que vaig escoltar aquest nom d’una companya de feina de República Dominicana vaig pensar que devia ser alguna cosa negativa, alguna cosa semblant al Dimarts 13 nostre o al Divendres 13 americà. No va ser fins que li vaig preguntar què era, que vaig veure que de negatiu no en tenia res, ben al contrari. Per als comerciants és un gran dia per a les ventes i per la resta dels comuns dels mortals a l’imperi de les barres i les estrelles, un dia boig per llançar-se a comprar aprofitant els bons descomptes que ofereixen les botigues i suposant l’autèntic tret de sortida a les compres nadalenques.

El Black Friday té el seu origen a Filadèlfia, on s’utilitzava per descriure el gran volum de trànsit de gent i de vehicles pels carrers el dia d’Acció de Gràcies. El terme començà a emprar-se l’any 1961 entre els oficials de policia encarregats de regular el trànsit en aquella ciutat i es va popularitzar al reste dels Estats a partir de l’any 1975.

black-friday-1

Més endavant, es realitzà una explicació alternativa referint-se el mot “negre” a l’estat de les comptes dels comerços que passaven dels números vermells al negres, gràcies a l’augment dels ingressos. El black Friday, que cau sempre en divendres perquè sempre ve després del Thanksgiving day que sempre és el 4rt dijous de novembre (establert en un inici pel President Lincoln per l’últim dijous del mes i posteriorment traslladat al 4rt dijous), no és un dia festiu, però molts empresaris el donen com a festa, una espècie de pont dels nostres (com el de la Constitució i el de la Concepció) augmentant d’aquesta manera el nombre de potencials compradors. Als Estats Units és el dia de major moviment comercial de tot l’any, des del 2005.

I nosaltres que tot ho importem, hem acollit amb gran il.lusió aquest dia. Així com també hem adoptat el Halloween, donant lloc fins i tot a un nou mot, “la castahallow” (simplemt ridícul). Els botiguers es freguen les mans pensant amb les vendes d’aquest dia i els compradors esperen amb il.lusió trobar una gran “ganga” que els arregli alguns dels regals de Nadal o, encara que no sigui així, comprar-se al millor preu possible alguna cosa que de ben segur no necessiten.

A mi, que no m’agraden les rebaixes tampoc no m’agrada aquest dia. Senzillament no he entès mai aquesta fal.lera d’haver d’anar a comprar determinats dies durant l’any. De petita, el dia d’inici de les rebaixes després dels Nadals era per mi un dia trist, s’acabaven les vacances i la ciutat tornava a la seva foscor habitual sense els llums del Nadal. Algú podría dir-li a l’Alcaldesa que no fa falta que els llums s’apaguin el dia de Reis a la nit?, crec que ens podríem esperar ben bé al dia 7 de gener sense problemes. Vaja, dic jo!, tenint en compte que demà ja s’inaugura tota la il.luminació de Nadal, deu ser pel Thanksgiving day també!!!!

Però bé, tornant al Black Friday, jo ja fa un munt de dies que rebo dels comerços, que tenen el meu contacte, missatges que volen incitar-me al consumisme, així com constants inputs publicitaris dirigits a gastar-nos els pocs calers que ens queden a les butxaques en aquestes alçades del mes. Totes les botigues, tant físiques com les que operen per internet i de tot tipus, tant d’informàtica, roba, perfumeria, joguets, automòbils, ofereixen importants descomptes que alguns allargaran fins el proper dilluns.

I entre tota aquesta gran febre consumista, arriba el Gran Recape d’Aliments, l’autèntic dia d’Acció de Gràcies pel munt de persones que ho necessiten. Una acció que requereix de molt poc però que significa molt.

recapte

Recordeu, el Gran Recapte tindrà lloc el divendres 25 i el dissabte 26 a la major part de Supermercats de les vostres ciutats i pobles. Per col.laborar-hi, n’hi ha prou en donar productes bàsics de menjar, pasta, oli, farina, sucre, llet, galetes..que es destinaran a la gent més necessitada. Tant de bo que per al Gran Recapte hi hagi també un Black Friday and Saturday.

Bon cap de setmana!

LEAVE A REPLY