Bona Castanyada

Bona Castanyada

1097
0
SHARE
Demà és 31 d’octubre, dia de la Castanyada a Catalunya, encara que nosaltres en l’últim mes n’hem tingut moltes de castanyes.

Però bé, demà és el dia que anys enrere, ben abrigats anàvem a comprar les castanyes i els moniatos a les castanyeres que podíem trobar pels carrers de la nostra ciutat. Ara, cada cop n’hi ha menys de castanyeres i el que també n’hi ha molt menys és de fred. Els homes del temps diuen que les temperatures han baixat i baixaran més durant aquests dies, però el que està clar és que encara que « alguns » s’entestin en negar-ho, s’està produint un canvi climàtic que pràcticament ens porta a celebrar aquesta nit amb màniga curta, jo no, perquè sóc fredolica, però molta gent sí. Com continuem així, potser haurem de demanar al Gremi de Pastisseria que ens creï un xarrup de panellet o alguna variant similar.. ja que hi ha gelat de castanya també es podria fer alguna cosa semblant amb els panellets, no creieu?

La Castanyada, com la festa de Halloween als Estats Units o fins i tot aquí, que ho adoptem tot,   ha agafat un major protagonisme en els darrers anys, més que no pas l´antiga tradició de celebrar el dia de Tots Sants, l’1 de novembre o de commemorar el Dia de Difunts, el dia 2. Encara que el costum d’anar al Cementiri el dia 1, a portar flors a aquells que ja no hi són entre nosaltres, continua vigent. Només hem de veure la gran quantitat de flors artificials que hi ha aquests dies a les floristeries i a totes aquestes botigues estil “bazar” que cada cop estan més presents a les nostres ciutats.

La festa de Tots Sants es remunta com moltes altres festes adoptades pel Cristianisme en la tradició celta, el Samain, nom amb el qual es coneix a Galícia la nit del 31. Per als pobles celtes, l’any estava dividit en dos periodes: el temps clar durant el qual el sol es pon cada cop més lentament i que es correspon amb la primavera i l’estiu i el temps fosc que es referia a la tardor i l’hivern, quan hi ha menys llum, els dies s’escurcen i la foscor és més present. Els dies de Samain no es corresponien a cap dels dos periodes, i es consideraven com els dies que donaven la benvinguda a l’obscuritat. Durant aquests dies, les portes de l’altre món (el dels morts) estaven obertes i permetia que els morts poguessin contactar amb els vius. El Samain dóna la benvinguda a un temps també molt més esmorteït pel que fa a la natura, és época de sembra, d’espera, de llars de foc i contes a la vora del foc. No us sembla realment una idea força bonica? I just a l’impàs d’aquests dos periodes, els no-vivents estan més a prop dels vius, com si els dos mons es poguessin tocar. Us he de ser sincera, no m’ha agradat mai anar al cementiri, no em sembla pas estar més a prop dels que ja no hi són allà, però en canvi aquesta connexió, aquest pont establert per la cultura celta em sembla extraordinària, tal i com m’agrada molt la tradició nòrdica d’encendre durant el dia 24 de desembre durant tota la jornada una espelmeta en record de cada un d’aquells que ens han deixat.

Però deixem-nos de tanta foscor, que com continuï així us acabaré dient que us re-llegiu algun relat de Gustavo Adolfo Bécquer o algun conte de terror de Poe, o algun d’Stephen King per estar més a prop de la idea de Halloween americana.. Passem a temes més pràctics…. Ho teniu tot a punt per demà? Heu comprat ja els panellets?, les castanyes ?, els moniatos ?

Com cada any les pastisseries de les nostres ciutats se superen amb les seves propostes i posen grans dosi d’imaginació tant en els sabors com en els gustos d’aquests pastissets en miniatura.

Els preus dels panellets de pinyons, segons el Gremi de Pastissers els que més acceptació tenen, van des dels 42 euros fins als 55 euros/kg. Tenint en compte que pesen molt no creieu que us n’entraran pas gaires. Si voleu optar per opcions més modernes i una miqueta més lleugeres (no pas massa, perquè tingueu en compte que la base és el massapà) en trobareu de llimona, taronja, kiwi, maduixa, a part clar està, dels d’ametlla, coco, codony, cafè, xocolata i els populars « ossos de Sant ». La pastisseria de l’Oriol Balaguer aposta aquest any per uns de crema que tenen una pinta espectacular.

I si us atreviu, encara esteu a temps de fer-los. Aneu justets de temps, però si espavileu i aneu a comprar els ingredients aquesta mateixa tarda, encara podreu sorprendre als vostres cunyats amb una magnífica proposta de “DIY”. El que més costa és preparar la massa, però un cop feta és recordar els temps en què feieu plastilina a l’escola i sinó, demaneu ajuda als vostres fills, que segur que se’ls hi dóna d’allò més bé fer boletes. Després són 3 minuts de forn i ja està!! I.. si els heu avorrit perquè us heu hagut de menjar o us haureu de menjar els panellets que els vostres fills han fet a l’escola.. o senzillament no us agraden..Torreu unes bones castanyes o atreviu-vos a provar els moniatos fets com si fossin patates fregides, us agradaran.

I si creieu que la situació que tenim només es pot arreglar a cop d’alcohol, doncs preneu-vos una bona copeta de vi dolç, de ratafia, de moscatell.. i animeu-vos, que s’han acabat els somriures i venen époques fosques.

Bona Castanyada !!!

 

LEAVE A REPLY