Jané Ventura Malvasia de Sitges. El ressorgir d´una varietat plena d´història

Jané Ventura Malvasia de Sitges. El ressorgir d´una varietat plena d´història

2724
0
SHARE
Estic fascinat pel que has viscut , em sento privilegiat de conèixer-te i com saps t´ aprecio d´una manera molt especial. En els moments que dubto, quan no sé ben bé què fer, si començo a estar perdut… allà ets tu , diferent , amb la frescor que em fa falta, directe , alegre, exòtica en el teu caràcter, amable i seductora però també desconeguda. Tothom t´adora, uns queden captivats a primer cop d´ull i d´altres , que s´endinsen al teu interior, descobreixen les infinites sensacions que tan generosament ets capaç de regalar.

 

Diu la llegenda que els primers sarments de malvasia van arribar a Sitges al segle XIV de mans d´un almogàver que va anar a lluitar a la Mediterrània oriental sota les ordres de Roger de Flor. Als segles posteriors el cultiu d´aquesta varietat es va estendre fins al punt d´exportar-se arreu d´Europa i a les colònies d´ultramar, convertint-se en un dels vins catalans més apreciats fora de les nostres fronteres. Al segle XIX amb la plaga de la fil·loxera i l´arribada del xampany, va començar el declivi de la varietat, però a la primera meitat del segle XX un diplomàtic sitgetà , conscient d´això, va llegar al seu testament una vinya de malvasia i el negoci familiar d´elaboració a l´Hospital Sant Joan Baptista de Sitges amb la condició de mantenir i recuperar la varietat. Gràcies a aquest gest s´ha continuat elaborant i darrerament incrementant el cultiu i vinificació de la Malvasia que històricament va ser tan apreciada per bona part del món.

El celler Jané Ventura, situat al Vendrell, és un d´aquests elaboradors valents, romàntics i decidits que fa vins i caves d´una qualitat extraordinària i que , entre d´altres coses, ha apostat per la continuïtat d ´aquesta varietat, donant com a resultat el Malvasia de Sitges de Jané Ventura , un vi que ens captiva i ens transporta directament a la Mediterrània. El seu color pàl·lid ens és familiar, la seva aroma a flors i a fruites exòtiques ens atrapa i quan el tastem, un seguit de sensacions fresques, cítriques amb tocs d´herba fresca i lleugerament vegetals ens esclaten a la boca, tot ben embolcallat per un punt de barrica que conclou en un record molt i molt persistent. Un vi ideal per plats especiats , plats amb tocs picants, menjar asiàtic… i com no, amb un filet de salmó fet a la paella amb oli d´oliva verge extra, tenint cura que no se´ns cremi la pell i deixant que ell sol es vagi desferrant , poc a poc , dient-nos que ja està llest per capgirar-lo i acabar-se de fer i aconseguir aquell punt que en tallar-lo es llesqui quasi per si sol.

Preparem una reducció de vinagre amb un punt de sucre i una crema lleugera d´espàrrecs i patata… una delícia ! Un plat exquisit que el Malvasia de Sitges de Jané Ventura, farà que no te n’ oblidis mai d´aquest moment i que recordis aquesta història meravellosa d´una varietat originària de Grècia , arrelada a casa nostra , al llindar de l´extinció i que cellers com aquest tornen a donar-li el protagonisme que es mereix . I qui sap si algun dia serà de nou una varietat de referència arreu, de moment però, potser hauríem de reflexionar i preguntar-nos : per què no comencem a redescobrir aquestes varietats nostres, antigues, que quasi ni coneixem ?.

Més informació: http://www.janeventura.com

Per als més tècnics:

  • Nom: Jané Ventura Malvasia de Sitges
  • Elaborador: Jané Ventura
  • Anyada: 2015
  • Zona: Penedés
  • Color: Blanc
  • Varietat: 100 % Malvasia de Sitges
  • Elaboració: Raïm de vinyes de diferents parcel·les amb influències del Mediterrani de costa i Mediterrani d´interior ( 450 m). Raím fermentat el 40% en barrica de roure francès de 300 lt. I 60 % en inoxidable. La fermentació en bóta ha estat a baixa temperatura (18 ºC) i criança amb mares de 5 mesos amb batonnages setmanals. Embotellat al març de 2016, producció 1980 ampolles.
  • Preu aprox. 13 €

Oscar Huerta. Sommelier 

LEAVE A REPLY