Kenshô. El sake del Delta de l´Ebre

Kenshô. El sake del Delta de l´Ebre

3298
0
SHARE
Kenshô, Tokubetsu Junmai , darrera d´aquestes tres paraules hi ha el primer sake fet a Catalunya i el segon fet a Europa.

kensho

Kenshô, és el nom , una paraula Zen que vol dir “ descobreix la natura” Tokubetsu Junmai és el tipus de sake, Tokubetsu “especial” Junmai “ pur d´arròs ” , sense alcohol afegit. Per tant , estem davant d´un sake d´autor, de fermentació natural, com la d´un vi, i sense alcohol afegit, 11º adquirits per l´efecte dels llevats.

Vam contactar amb l´ Humbert, creador del projecte junt amb la Meritxell, dos joves enginyers que un dia van decidir fer una cosa diferent que unia empenta, passió per les terres de l´Ebre i coneixements de l´arròs i d´ elaboració del sake. Ens decidírem a agafar el cotxe fins al poble de l ´Ampolla per veure de primera mà el fruit d´aquest projecte que ens tenia molt encuriosits i quan vam arribar a la masia, kan Kensho, i ens van ensenyar la sala d´elaboració , quedàrem sorpresos de com d´aquella petita instal·lació, comparant-la amb els cellers que tots estem acostumats a veure, podia sortir una cosa tan delicada, fràgil i especial.

sake-01-12-e1465840199656-520x400
Fotografia de @kemafoodcultures

Va ser una classe magistral del procés d´elaboració i, com passa sempre amb els grans productes, te n´adones que darrera hi ha una feina de recerca, coneixement i sobretot passió que fa que surtin aquestes petites joies que son un plaer poder-les tastar. Les varietats d´arròs, el tipus d´aigua, el grau de polit , l´elaboració del seu propi “Koji” ( fong fonamental en el procés d´elaboració per a que sigui possible la fermentació), el control de temperatures ,els temps… no hi ha res deixat a l´atzar per a aconseguir aquest sake que reflecteix la meticulosa feina i la dedicació amb el que està elaborat.

kensho2I va arribar el moment ! , estàvem agraïts i desitjosos de poder tastar aquest “ vi d´arròs” que feia pocs mesos que havia sortit al mercat. El color era especial, quasi transparent, i amb una subtil densitat a la que no estàvem gaire acostumats. Quan el vam olorar , ens envaïren les aromes a flors, meló i cítrics ; la primavera era a punt de començar i nosaltres ja la teníem ben present. En tastar-ho , la delicadesa es va apoderar dels nostres sentits i vam veure que estàvem davant d´un producte que de ben segur obriria moltes portes a entendre una mica més el món dels sakes.

I quins maridatges fem? Sushi?. Sí , però estem davant d´un producte 100% català i res millor que fer-ho amb plats tan nostres com: unes gambes a la planxa, un arròs amb galeres , unes ostres o unes ortigues de mar del Delta. Serviu-lo fred, entre 10ºC i 12ºC, en copa de vi , la que faríem servir per un vi blanc jove i tindreu una manera sorprenent de maridar i experimentar noves sensacions amb aquest “descobriment de la natura” anomenat Kenshô.

Kampai. ( Salut ! ).

Més informació: http://www. kenshosake.com

Per als més tècnics:

  • Nom: Kenshô
  • Elaborador: Kenshô
  • Anyada: 2016
  • Zona: l´Ampolla. Delta de l´Elbre
  • Color: Blanc
  • Varietat: Arròs varietat “ Marisma”.
  • Elaboració: Arròs del Delta de d´Ebre pulit fins al 70% del seu tamany,. Aigua del manantial de Benassal, Koji-kin d´elaboració pròpia, Fermentació natural, sense alcohol afegit. Embotellat en ampolles de 33cl. Producció (primer any): 1500 ampolles.
  • Preu aprox. 12 €

 Oscar Huerta. Sommelier       

LEAVE A REPLY