La Baula. L´elegància de les varietats perdudes

La Baula. L´elegància de les varietats perdudes

1832
0
SHARE
“La Baula perduda és aquella que lliga en un continu allò que sabem del passat permetent de saber-ne l´evolució pas a pas fins a l´actualitat (…). Amb dues varietats minoritàries com el Sumoll o fins i tot perdudes com la Mandó (…) bé podria ser la Baula perduda dels vins de la nostra terra”.

vi_exibis

I és que la manera d´explicar els vins està canviant, almenys és el que intentem modestament des d´aquesta pàgina, però quan vaig llegir aquesta descripció que em va fer arribar en Joan Soler, enòleg del projecte i actual president de la D.O. Pla de Bages, vaig entendre que anava tot una mica més enllà. Un grup d´amants del vi, vam tenir la sort de tastar la Baula de mans d´ell mateix i tots els assistents ens adonarem que, a més de l´immens coneixement que té, hi havia una vessant filosòfica molt present a la seva feina que es trasllada després al vi ( biodinàmica, cristal.litzacions sensibles…) .

exibis_la_baula-384x656Meitat de Sumoll i meitat de Mandó, aquestes són les proporcions de les dues varietats de la Baula que li donen una personalitat marcada per l´elegància i l´exclusivitat de només 700 ampolles. Quan l´olorem, notem fulles seques, espècies , fruits del bosc…una combinació que culmina quan el posem en boca. Encara recordo el primer cop que el vaig tastar : una increïble sensació de volum , de textura de vellut, que de sobte, com per art de màgia, s´esvaeix deixant un record molt fi i molt llarg a la vegada. És sense cap mena de dubte una de les textures més especials en boca que es poden experimentar.

Aquest vi de conreu biodinàmic, veremat a mà, fermentat sense contacte amb l´inoxidable i d´un any de criança en botes de roure, és d´aquells que acompanyats d´una bona taula, el pots allargar fins a les postres. Un carpaccio de vedella amb encenalls de parmesà, herbes aromàtiques i oli d´oliva verge extra esdevindrà un plat perfecte per acompanyar-lo i si aconseguim guardar l’ última copa per a un coulant de xocolata, ens adonarem que l´harmonia que hem sentit al primer plat, ara, es transforma en autèntic plaer.

És d´aquells vins que s´han de prendre amb calma, sense preses, si és amb algú millor , però si no, ell mateix serà una immillorable companyia: obre´l, serveix-te un parell de dits en una copa, a poder ser tipus Borgonya, sense moure-la olora, agafa la copa i fes uns girs delicats però a la vegada enèrgics, torna a olorar ( ara ja ha canviat), espera, no tinguis pressa , gaudeix aquest moment… ara tasta´l, tanca els ulls i deixa´t emportar i un cop fet això…. atura´t , reflexiona i mira de trobar dins teu on és la teva Baula perduda.

Més informació: www.exibis.com

Per als més tècnics:

  • Nom: La Baula
  • Elaborador:Can Serra dels Exibis
  • Anyada: 2013
  • Zona: Pla de Bages
  • Color: Negre
  • Varietat: 50% Sumoll, 50% Mandó.
  • Graduació: 12,5 º
  • Elaboració: Veremat a mà en palets de 250 kg,  refrigerats en càmera 1 nit a 4ºC. Desrapat i taula    de Selecció. Fermentació en bota oberta i ceràmica amb  pigeage manual a 26ºC. Maceració de 5 dies, descubat   manual i criança de 12 mesos.
  • Preu aprox. 27,00 €

    Oscar Huerta

    Sommelier

LEAVE A REPLY