L´O de L´Origan rosat. Quan el perfum es transforma en cava

L´O de L´Origan rosat. Quan el perfum es transforma en cava

2702
0
SHARE
Encara tinc present quan vaig decidir obrir aquella ampolla que tenia guardada i que mirava i mirava … era d´un disseny que em transportava a principis del segle XX, d´estil clàssic però modern, senzill però treballat , auster però amb matisos i que m´enlluernava especialment per l´ elegància que suggeria.

Una ampolla d´ aparença delicada , transparent, que no amagava res i que embolicada en un fi paper de color encara la feia més desitjada. De sobte, però, em vaig adonar que aquell to lleugerament rosat del vi captiu dins l´ ampolla, era la veritable ànima d´allò que no podia deixar de mirar.

L´any 1906 es va construir el celler al poble de Sant Sadurní , una cava subterrània de 3 pisos i més de 1200 m2 que a dia d´avui és de les més antigues al centre de la capital del cava , aquesta data coincidí amb la sortida al mercat d´un perfum : l´Origan de François Coty que significà una revolució , marcant un abans i un després al món de la perfumeria. Posteriorment , al 1998 , en aquest mateix celler, Manel Martinez, dedicat al vi i al cava, junt amb el seu fill Carles, decidiren crear el seu projecte : un cava amb un disseny i un concepte diferent , elaborat amb el cupatge de vins d´anyades diverses, uns guardats en barrica, d´altres en ampolla màgnum i una segona criança en rima de més de 60 mesos amb remoguts constants.. En record a aquell perfum, memorant aquella data, va néixer L´Origan.

També tinc present que a l´ obrir l´ampolla vaig percebre quelcom diferent .Servint la primera copa un color rosat pàl·lid , diví, portat quasi a l´extrem, em resultà admirablement atractiu , però quan realment se´m va quedar gravat aquell instant va ser al percebre aquella aroma… perfum ? potser sí. Bastà amb aquell petit lapse de temps per a que els sentits es despertessin, reaccionessin i embogissin: pell de taronja, confitures de cítrics, flors seques i orellanes deixaven pas a l´ orenga, el romaní…. una autèntica successió d´estímuls que semblava no tenir-ne fi . Al moment de tastar, una continua i fina cadena de petits i suaus esclats en forma de bombolles finíssimes i delicades, acariciaven el paladar, més tard reapareixien aquells sabors de confitura cítrica, vainilla i herbes aromàtiques que ressaltaven encara més gràcies a un punt d´acidesa que donava frescor a tota l ‘ amalgama de sensacions que acabaven en un final llarg i intens.

I per fruir-lo encara més, comencem amb un mar i muntanya de mandonguilles de carn de porc i vedella, calamarcets saltejats , rossinyols i fumet de cap-roig , continuem amb un arròs de marisc i ho culminem tot amb un pastís de xocolata amb taronja amarga. Una suculència que esdevindrà en delícia amb aquest cava que et transporta amb la mirada, et captiva amb el perfum i et fa embogir els sentits.

Més informació: http://www.lorigancava.com

Per als més tècnics:

 • Nom: L´O de L´Origan Rosat
 • Elaborador : L´Origan Gaston Coty
 • Anyada: Cupatge de diverses anyades
 • Zona: D.O. Cava
 • Color: Rosat
 • Varietat: 55 % Pinot Noir 2007, 30 % Pinot Noir 2006, 9 % Chardonnay 2004, 6 % Chardonnay 2004 ( barrica)
 • Elaboració: Assemblatge de diferents anyades i varietats, tiratge realitzat el 8 de juny del 2008, elaboració amb mètode tradicional champenoise, 2º fermentació en ampolla, recuperant alguns antics mètodes oblidats pel seu elevat cost i per la immobilització de collites en stock. Moviment continu d´ampolles durant 6 mesos de presa d´escuma. Criança de més de 60 mesos en rima. 90 Punts Parker, 87 Punts Peñín
 • Color:Rosat salmó pàl·lid , pell de ceba, bombolla molt fina i integrada.
 • Aroma: flors, fruita madura, vainilla, herbes aromàtiques, confitura de cítrics
 • Tast: Entrada molt fina i elegant, evolució sedosa on retrobem, fruita madura, melmelada , pomelo,acidesa ben viva, sec, final llarg.
 • Preu aprox. 23,00 €
 • Oscar Huerta. Sommelier 

LEAVE A REPLY