Nutt Sumoll 2016: El redescobriment del sumoll

Nutt Sumoll 2016: El redescobriment del sumoll

1946
0
SHARE

Si hi ha una sensació que et fa sentir bé però alhora confós és quan descobreixes que una cosa que tenies ficada al cap i que donaves com a certa, de sobte , te n’ adones que no és com tu la pensaves si no molt millor.

Les idees preconcebudes moltes vegades ens juguen males passades i no ens deixen acabar de veure la realitat i això em va passar amb el sumoll . El concepte que molts hem tingut fins ara és d´una varietat que dona rusticitat, una certa aspror i una marcada acidesa però ben treballat i collit en el seu punt òptim de maduració , és una altra cosa.

Una varietat que històricament ha estat ben present al nostre territori, especialment al Penedés , en els darrers 50 anys el seu cultiu ha anat reduint-se dràsticament en favor de varietats forànies principalment franceses fins a l´extrem que la seva pervivència ha estat objecte de preocupació. Per sort, uns quants productors han continuat apostant per ell essent utilitzat sobretot , per fer vins i caves rosats, aconseguint vins únics , diferents i amb unes característiques singulars . Cada cop , però, veiem més vins negres elaborats amb aquesta varietat i comencem a trobar-ne sorpreses molt i molt agradables.

Sempre estaré agraït a Mas Bertran per fer-me veure la realitat del sumoll. Recordo el dia que parlant amb ells de les meves impressions sobre els vins tastats d´aquesta varietat em van fer canviar d´opinió, demostrant-me que es poden fer vins negres 100% sumoll increïblement fins, elegants i seductors i el culpable de fer que m´ho tornés a replantejar tot, tenia un nom : Nutt Sumoll.

Van treure una ampolla amb una etiqueta provisional, un vi , em van dir, que sortirà al mercat per primera vegada aquest any 2017, de fet és el vi que feien a casa i que deixava bocabadat a tothom que el tastava . El color no era gens opac i es podia veure a través d´ell , donava sensació de lleugeresa . El vaig ensumar i el primer que vaig notar va ser una barreja de violetes, cireres, maduixes, toffee , romaní… un conjunt tan atractiu que només pensava en tastar-lo i així ho vaig fer !. El moment d´apropar la copa i deixar caure el primer raig de vi significà trencar amb tot el que tenia concebut fins al moment, en aquell instant tot un reguitzell de preguntes em donaven les respostes a allò que estava experimentant : frescor inicial en un vi negre tan mediterrani ? Sensació de lleugeresa i suavitat en una varietat preconcebuda com a rústica i amb certa aspror ? Final agradable ? Lleugeresa ? i aquesta amabilitat i elegància sense una llarga criança en barrica ?. D´una varietat rústica, aspre, de maduració tardana, difícil de cultivar, que requereix un envelliment en fusta per a domar-la i que surti la seva vessant elegant, havia sorgit un vi fresc, subtil, fi, agradable, sense res que sobresortís. Tot gràcies a la cura del raïm des del primer moment, collint-lo en el moment adequat de maduració , fent una selecció acurada, deixant el temps de maceració justa amb les pells i els pinyols i fermentant en barrica oberta de 500lt per a mantenir tota la fruita i donar-li un caràcter molt fresc.

I per acompanyar-lo, faré referència al que diu en Martí de Mas Bertran : aquest és un vi pel pa amb tomàquet ! I és veritat , és perfecte ,igual que amb un bacallà amb samfaina, una bona torrada amb escalivada … tipicitat amb tipicitat , perquè els maridatges moltes vegades són així , increïblement senzills , brutalment suculents i meravellosament agradables.

Una magnifica troballa que uneix passió amb innovació, tradició i naturalesa, un vi que a uns ens ha trencat esquemes , que de ben segur a d´altres seduirà i que aquest any , per fi, tots en podrem gaudir !.

Més informació: www.masbertran.com

Per als més tècnics:

 • Nom: Nutt Sumoll
 • Elaborador : Mas Bertran
 • Anyada: 2016
 • Zona: D.O. Penedés
 • Color: Negre
 • Varietat: 100 % Sumoll
 • Elaboració: Verema manual, derrapat i taula de selecció manual, curta maceració amb les pells i pinyols per extreure el punt just de color, fermentació en barrica oberta de roure francès de 500lt  a temperatura controlada durant 15 dies, embotellat al Gener 2017, producció 616 ampolles
 • Color: Magrana amb reflexos violacis
 • Aroma: Maduixes, violetes, regalèssia.
 • Tast:fresc, lleuger, elegant, final amb persistència.
 • Preu aprox. 10 €

Oscar Huerta. Sommelier 

LEAVE A REPLY