Recaredo Intens. La intensitat del rosat

Recaredo Intens. La intensitat del rosat

2399
0
SHARE

L´any 1924 Josep Mata Capellades va iniciar el que s´ha convertit en un dels referents més rigorosos i respectats del món del cava. A força de pic i pala, just a sota de casa seva va començar a construir una cava , un projecte que avui treballa constantment amb la idea de reproduir el paisatge a cada una de les seves ampolles i que , ahir , en Josep Mata li va donar el nom del seu pare: Recaredo.

Després d´haver visitat un bon grapat de cellers, tenia quelcom per dintre que em deia que necessitava copsar en primera persona un dels noms emblemàtics de casa nostra i l´única manera era agafant el cotxe fins al centre de Sant Sadurní i entrar a Can Credo, caves Recaredo. Només entrar, a la sala de recepció m´ impressionà veure tot el seguit d´ampolles , una darrera l´altra , que em va fer sentir admiració i alhora el dubte interior de pensar que si en aquell moment em deixessin escollir , de ben segur, tindria grans dificultats en triar-ne una.

Al descendir per l´escala que baixa a la cava , sents el silenci i olores el pas del temps, allà reposen les ampolles un mínim de 30 mesos, les més antigues continuen encara la seva criança de més de 30 anys, totes tapades amb tap de suro, una raresa indicativa de qualitat i meticulositat en tot el procés d´elaboració. A la vinya es fan servir tècniques biodinàmiques , amb total respecte per l´entorn, utilitzant remeis naturals contra plagues , adobs fets a base de preparats d´herbes i matèria orgànica i seguint les fases lunars per a cada procés , convertint-se en els primers viticultors de la D.O. Cava en treballar en biodinàmica sota la certificació Demeter. Però, no només les pràctiques més ancestrals estan presents , també l´ investigació de molts anys , amb la finalitat d´ aconseguir seleccionar de manera natural els llevats propis de la vinya per transformar el most en un vi que expressi l´essència del territori d´on prové .

I ara ens podríem preguntar: un rosat pot aconseguir expressar això? Sí, es pot !. Quan mires una copa d´aquest cava , a primer cop d´ull ja entens el perquè del seu nom: intens. Un intens color cirera, dels rosats de sempre de casa nostra , amb una bombolla molt fina, integradíssima, gràcies a aquest llarg temps de criança, no hi ha gaires caves rosats gran reserva i és un luxe poder tastar-ne un com aquest. Quan t´ apropes la copa per esbrinar l´aroma, sents fruita molt madura, herbes aromàtiques i lleus notes de fruits secs però també olores el celler i quan el prens, tastes frescor, volum, carnositat, vinositat, tastes temps i saviesa.

Un cava rosat molt gastronòmic per acompanyar plats elaborats com ara un niu de l´ Empordà fet amb pits de guatlla farcits de llagostins amb les cuixes ben napades per una glace de marisc , unes postres com un mascarpone amb salsa de fruits vermells o , com no, pel tradicional quasi ja desaparegut i que hauríem de recuperar , berenar- sopar , amb un bon pa amb tomàquet, embotit i una bona truita.

Hi ha conceptes com rigor, qualitat, història, treball, artesania, natura, investigació, prestigi, tradició… que per sí sols tenen ja un important pes específic però si els ajuntem tots, els introduïm dintre d´una ampolla i els deixem reposar durant anys, el resultat no pot ser res més que superb, igual que aquest cava de terroir , d´un celler que s´ha forjat la seva excelsa reputació de la mateixa manera que es va construir, a base de pic i pala.

Més informació: http:// www.recaredo.com

Per als més tècnics:

 • Nom: Recaredo Intens Rosat Brut Nature Gran Reserva
 • Elaborador: Caves Recaredo
 • Anyada: 2012
 • Zona: D.O. Cava
 • Color: Rosat
 • Varietat: 71 % Monastrell, 23 % Pinot Noir, 6 % Garnatxa
 • Elaboració: Vinyes pròpies situades al coster del riu Bitlles, agricultura biodinàmica, sols molt calcaris, de textura franca amb presencia de graves , coberta vegetal a la vinya, infusions amb plantes  per combatre fongs, llaurat a cavall per evitar la compactació del terreny, verema a mà amb   producció molt baixa 29 hl/ha. Maceració del most amb les pells durant 6 hores, 10% del vi base criat en botes de roure durant 2 mesos. Criança en ampolla amb tap de suro natural durant  mínim 36 mesos, aclarit manual en pupitres, desgorjat manual, no s´afegeix licor d´expedició.
 • Color: rosat intens.
 • Aroma:Fruita vermella, balsàmics, fons torrat, espècies.
 • Tast: fresc, carnós, vinós, molt persistent.
 • Preu aprox. 19,00 €

                                                      Oscar Huerta. Sommelier 

LEAVE A REPLY