Va ser a una fira , quan després d´estar voltant, mirant, escoltant i tastant, vam decidir parar a un estand on hi havia un noi que explicava els vins en un to diferent, amb coneixement i amb passió.
Fou tot un plaer d´escoltar el Jaume, un dels propietaris i enòleg del celler, és d´aquells petits productors que pateixen les dificultats i assoleixen els èxits de la seva feina i que, una vegada més, et demostren que les coses fetes amb esforç i amb el cor , al final, es materialitzen en una cosa que transmet aquesta feina ben feta. Un xarel-lo treballat d´una manera impecable, d´aquells que afortunadament, per una banda, tenim uns quants a casa nostra, però que malauradament, per l´altra, no es coneixen suficient.
El celler, situat al Penedés, envoltat de les seves pròpies vinyes, acumula vàries generacions d´experiència i ofereix una àmplia gama de vins gràcies a que realitzen tot el procés d´elaboració, des de la vinya fins a la comercialització. Vam tastar diversos vins, un xarel-lo de maceració amb lies ( amb els seus llevats), un rosat de llàgrima ( del primer most que surt sense premsar) , incloent un rosat en rama ( encara en procés d´elaboració) de color salmó molt pàl·lid que s´estava acabant de fer. I al final va arribar la sorpresa, de sobte i desprevinguts, ens van oferir un xarel-lo criat en bóta . El tastem, ens mirem i vam quedar realment sorpresos:
- Però aquest vi no està passat per bóta
- Si, si que ho està
- Doncs ha de ser bóta vella
- No, és bóta nova
( i aquí ens va descol-locar )
Com podia ser que aquell vi, expressiu, d´aromes cítriques, fins i tot amb record de fruites exòtiques i lleuger toc d´herbes, tingués , en tastar-lo, aquella frescor i untuositat alhora ? D´on sortia aquella presència de fruita i aquella finesa tan elegant? No trobàvem la presència de la bóta enlloc, només com a element d´integració i arrodoniment del vi. Realment una feina de criança molt ben feta, on el secret estava en utilitzar bótes noves més grans , una feina de battonage molt acurada i mantenir-lo el temps precís dintre de la bóta.
Ara seiem a taula, amb l´ampolla a uns 8ºC i acompanyem aquest vi amb una cua de rap amb salsa de mostassa, un plat senzill però saborós que marida perfectament, equilibrant el toc especiat de la mostassa amb la frescor i untuositat del vi, la cremositat de la salsa amb l´acidesa i tot envoltat de la fina aroma de fruita i tocs d´herbes d´aquest xarel-lo.
I finalment han arribat els premis com el Golden Leaf 2016 i la medalla de plata de la guia de vins Gilbert & Gaillard, un reconeixement a la feina ben feta d´aquest petit celler que fa aquest gran xarel-lo.
Més informació: http://www.rosmarina.es
Per als més tècnics:
- Nom: Ros Marina Xarel-lo Barrica
- Elaborador: Ros Marina Viticultors
- Anyada: 2014
- Zona: Penedès
- Color: Blanc
- Varietat: 100 % Xarel-lo.
- Elaboració: Raïm de la “Vinya dels Nius” de la Finca cal Marina de Font-Rubí, situada a 260 m. d´alçada. Agricultura ecològica. Verema i selecció manual de raïms a la vinya. Maceració pel-licular pre-fermentativa per sota dels 9ºC, premsat de baixa pressió , fermentació lenta amb llevats propis del raïm en bótes de roure de 500 lt a temperatura controlada. Criança en les mateixes bótes amb les lies fines, clarificació, lleugera filtració i embotellat a la primavera.
- Preu aprox. 10,00 €
Oscar Huerta. Sommelier